Sjukdomen Cancer

                              Sjukdomen Cancer

 

 

Sjukdomen cancer är ett samlingsnamn av ungefär 200 olika sjukdomar. Några av de vanligaste cancerformerna i Sverige är: Prostatacancer, bröstcancer, tjock- och ändtarmscancer, hudcancer och lungcancer.

En stor betydelse för risken att öka cancer är att till exempel om vad vi äter, om vi röker eller hur vi solar.

Hudcancer

Hudcancer är den diagnosgrupp som ökar mest. Solens UV-strålning är en direkt orsak till hudcancer som forskning visat. Den/Dem som reser till varmare länder på vinter utsätter sig för extra stor risk att få hudcancer. Dels är det oftast den vinterbleka huden ovan vid det starka solljuset, så att man lättare bränner sig, dels är UV-registret i exempelvis Thailand dubbelt så högt som en varm sommardag i Sverige.

RÖKNING

Rökning ger en ökad risk för en rad cancersjukdomar. Framför allt ökar risken för lungcancer, men även för till exempel cancer i matstrupen, urinvägarna och i bukspottkörteln. Cirka 5 200 personer avlider i cancersjukdom på grund av rökning.

matvanor

Ohälsosamma matvanor som leder till övervikt är en riskfaktor för ett flertal cancersjukdomar, bland annat njurcancer, matstrupcancer, livmoderkroppscancer och bröstcancer för kvinnor i och efter klimakteriet.

 

// Gina

Källa: cancerfonden.se

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *