Spetälska (Lepra) finns fortfarande i världen

Spetälska med mina egna ord!

Spetälska är en hemsk sjukdom som tyvärr fortfarande existerar i världen. Det finns än idag ett spetälske sjukhus men används inte längre för lepra sjuka. Sjukhuset ligger i Järvsö ( Hälsingland ) och har väldigt fina miljöer enligt många. Det finns fortfarande länder där det inte finns tillräckligt med botemedel. För var spetälska en sjukdom du visste du skulle dö i. Jag tror att än idag vet för få om hur det faktiskt är i världen med b.la sjukdomar. Det är därför jag uppmärksammar denna sjukdom så att fler får reda på dess förödande handlingar.

 

      Spetälska (Lepra) i Sverige

Spetälska (lepra) är en av människans äldsta sjukdomar. Den omtalas redan i några av världens äldsta urkunder och sågs ofta som ett straff av gudarna. Själva namnet spetälska kommer från bibeln. Sjukdomen angriper och vanställer ansiktet. Svår lepromatösa får stora knölar i ansiktet, ögonbrynen faller bort, öronen förtjockas, näsryggen sjunker in och ögonen kan förstöras intill total blindhet. Sjukdomen förorsakas av en mikrob (mycobacterium leprae) besläktad med tuberkelbacillen. Spetälskemikroben identifierades allra först av den norske läkaren Armauer Hansen 1837. Spetälska kallas därför också för ”Hansens sjukdom”. De Indiska kastlagarna och de judiska renhetslagarna betraktade de smittade som orena och de drevs därför ut i isolering. I länder med hinduism, kristendom och islam har fruktan för spetälska alltid varit stor. I Muhammeds ordspråksbok, Hadith, står det:” Du måste springa, när Du ser en spetälsk, så som Du sprunge för ett lejon”. Sjukdomen var endemisk i Egypten flera tusen år före Kristus och Moses hade lärt känna den där. Vid israeliternas uttåg ur Egypten utfärdade han förordningar mot spetälska. En sjuk som förklarats oren, skulle jagas ut ur lägret med sönderslitna kläder, naket huvud och med slöja för munnen. De spetälska kom tidigt att vårdas på särskilda anstalter. Under medeltiden i Europa fanns det över 20 000 spetälska sjukhus. .  Källa Sundsvall tidning

Text: Evelina

Bilderna visar hur Lepra kan vanställa människor om sjukdomen inte upptäcks och behandlas i tid. Patienterna på bilderna är tonåringar på ett leprasjukhus i Indien.

Foto: Karin Schill

För mer information om Lepra:

http://www.lepramissionen.se/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *