Alla hjärtans dag

Här är lite fakta om alla hjärtans dag. Här på Mellringeskolan firade vi alla hjärtans dag genom att pynta korridoren med hjärtan och volanger, i klassrummen skrev vi dikter och ute på skolgården fick vi popcorn och varm choklad.

 

I Sverige har firandet av sankt Valentin och alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på1960-talet, efter att det av kommersiella skäl lanserades och möjligen också utifrån amerikansk kulturell påverkan Norska kompaniet försökte importera seden till Sverige 1956 och 1957 anges Sveriges blomsterbransch ha försökt introducera ”Valentines day” men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. 1985 markerades denna dag offentligt som Alla hjärtans dag i våra kalendrar. Under 1990-talet tog dock firandet fart (kanske som en följd av uppmärksamheten i skolorna)

Enligt en rapport, som svensk handel publicerade 2017 och som är sammanställd av enkätsvar från omkring 1 000 tillfrågade svenskar i åldern 18–80 år i januari 2016, var det 48 procent som planerade att uppmärksamma alla hjärtans dag. Enligt 2012 års undersökning var blommor vanligast att ge som gåva (17 procent), tätt följt av att bjuda den man tyckte om på middag (16 procent). Det var mindre vanligt med kläder (2 procent) och böcker (1 procent) som alla hjärtans dag gåva. Middag var den populäraste gåvan att få denna dag (36 procent), medan kläder (3 procent) och geléhjärtan (2 procent) var minst önskvärda i undersökningen.

På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige. Framförallt efterfrågas mörkröda rosor. Eftersom efterfrågan på rosor i världen är större än tillgången just denna dag, säljs det även många mörkröda tulpaner och nejlikor då.

Källa: Wikipedia

Av: Julia, Wilma och Kvinny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *